A zárt ajtók mögött történt bántalmazások elhallgatásra és elrejtésre épülő néma stratégiájával, a “nem lát rosszat, nem hall rosszat, nem beszél rosszat” attitűddel szemben, a sorozat szereplői olyan erős nőket képviselnek, akik képesek kilépni a mérgező kapcsolatból.

 

CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK

A bántalmazásnak számos formája létezik. Testi, lelki, szóbeli, szexuális, gazdasági és társadalmi abúzusról is beszélünk. Az elkövető és az áldozat közötti kapcsolat jellege alapján ezek a cselekmények legtöbbször családi jellegűek, hisz az elkövető házastárs, élettárs, partner, szülő vagy rokon. A családon belüli erőszak célpontjai döntően nők és gyerekek, hiszen ők több szempontból is kiszolgáltatott helyzetben vannak az elkövetővel szemben.

Az elmúlt időszakban, beleértve a koronavírus-járvány időszakát is, számos tanulmány kimutatta a kapcsolaton belüli bántalmazások tendenciaszerű növekedését. Világszerte minden harmadik nőt ér, fizikai erőszakot is magában foglaló, párkapcsolati erőszak az élete során. Magyarországon több mint 200 ezer nő szenved el fizikai bántalmazást otthon.

 

TOXIKUS KAPCSOLAT

Egy toxikus kapcsolatból kilépni jellemzően nem könnyű, kockázatos és sok veszteséggel jár. Az áldozatnak gyakran arról kell döntést hoznia, hogy melyik alapvető szükségletéről, melyik emberi jogának érvényesüléséről mond le. Egy ilyen helyzetben mindenképp sérülni fognak a bántalmazott alapvető szükségletei. Testi-lelki biztonságban és egyensúlyban legtöbbször csak jóval később lesz része.


NEM LÁT
No. 1

giclée print, dibond, LED világítás, vegyes technika
100x100x2 cm
2023

 

NEM HALL
No. 2

giclée print, dibond, LED világítás, vegyes technika
100x100x2 cm
2023

 

 

NEM BESZÉL
No. 3

giclée print, dibond, LED világítás, vegyes technika
100x100x2 cm
2023

TECHNIKAI LEÍRÁS

Az alkotások mindegyike LED világítással rendelkezik. A belső háromszög, valamint a kép hátulja vörös fénnyel világít, fényereje az alkotáshoz mellékelt távirányítóval állítható. A megszokott 220V-os otthoni áramkörről működik, így a telepítése és beüzemelése egyszerű.

 

Az alábbi két képösszeállításban a kikapcsolt, majd a bekapcsolt állapotában látható.

LED világítás kikapcsolva:

LED világítás bekapcsolva: